MyWayToTheTop » Tips voor starters

Tips voor starters

Tijdens mijn studie was ik in de veronderstelling dat een een flinke dosis enthousiasme in combinatie met een mooie cijferlijst, je uiterste best doen tijdens je stage en afstuderen, de ingrediënten waren op die wel begeerde starters functie. Maar helaas, toen ik afstudeerde was de crisis gestart en de (starters)banen lagen niet voor het oprapen. Samen met mij solliciteerden er misschien wel honderden op dezelfde functie. Dus hoe zorg je dan dat jouw sollicitatie eruit springt?

Ik kan je niet vertellen wat de juiste opmaak is van een sollicitatiebrief en je CV. En gelukkig heb je hier allemaal mensen voor die hierin gespecialiseerd zijn. Op bijna alle carriere beurzen kan je je brief en CV gratis laten checken. En voor tips verwijs ik je naar Nobiles en naar Intermediair. Je vind hier informatie hoe je een sollicitatiebrief opmaakt, hoe je een motivatie schrijft, hoe je je kan voorbereiden op een gesprek/assesment. En je vind hier ook achtergrond artikelen. Zelf heb ik hier veel aan gehad.

Mijn TIP: Als het bedrijf waar je solliciteert het toelaat, probeer dan je sollicitatiebrief en CV qua vormgeving aan te passen naar het bedrijf. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een creatief jong bedrijf dan kan je een wat creatievere opmaak maken. Hier een Voorbeeld CV die ik ooit gebruikt heb. Deze heeft mij toen een freelance opdracht opgeleverd.

Social media
Jezelf online profileren kan erg belangrijk zijn. Bijna elke werk/opdrachtgever googled je naam wanneer je hebt gesolliciteerd. Je kan jezelf zien als een product waar je marketing voor voert. Hoe zet je jezelf in de markt, wat is je USP etc. Zorg ervoor dat in ieder geval je Linkedin profiel (dit is mijn profiel, maar ik zeg niet dat je deze als voorbeeld moet nemen) ge-update is. En mocht je de kennis hebben hoe je een website kan maken, waarom zou je die kennis dan niet gebruiken. Zelf heb ik ook een soort portfolio site online staan. Als men mijn naam googled dan komt deze hoog in de google omhoog. Ik heb deze gekoppeld aan mijn Linkedin. Waarom een site naast je Linkedin? Je kan hier extra informatie kwijt. Ik geef op mijn site wat meer achtergrond informatie, zoals waarom ik bepaalde keuzes gemaakt heb.

Je weet waarschijnlijk al dat er op Twitter veel vacatures gecommuniceerd worden. Dit is makkelijk bij te houden en je zoekt gewoon op de zoekwoorden ‘ vacature” en ‘functie’ of ‘vakgebied’ die je wenst. Tweet ook zeker dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet word jij wel gevonden! Al is die kans klein. Maarja nooit geschoten is altijd mis he.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *