Category Archives: Zoektocht naar ideale baan

En dan.. aan de slag Zoektocht naar ideale baan

Droombaan binnen handbereik

Published by:

Hoe bereik je je droombaan? Of beter gezegd hoe ziet je droombaan eruit ?

De kans is groot dat je dit als starter nog niet weet. Je wilt iets in bijvoorbeeld de marketing, maar welke richting je leuk vindt moet je waarschijnlijk nog ondervinden. En dit doe je door aan de slag te gaan! Tijdens je baan kom je erachter welke aspecten je aanspreken en, net zo belangrijk, welke niet!

Ook is het van belang om te weten waar je sterke en zwakke punten liggen. Zelfreflectie kan hier bij helpen. Zorg dat je sterke punten dat ook blijven. En dat je je zwakke punten ziet als ontwikkelingspunten. Ook als je ergens op sollicitatiegesprek gaat, wordt er naar je zwakke punten gevraagd. Vergeet dan niet te benoemen hoe je met je ‘ontwikkelingspunten’ omgaat.

Maar goed, de kans is klein dat je als starter gelijk je droombaan te pakken krijgt. Dus welke weg bewandel je dan? Toen ik nog studeerde zou ik geantwoord hebben dat je als als HBO-er Communicatie start als junior Communicatie adviseur. Toen ik aan het afstuderen was kwam ik erachter dat je eerste baan waarschijnlijk meer een functie zou worden als communicatie medewerker of marketing medewerker. Maar toen ik eenmaal afgestudeerd was, kwam je zonder ervaring, zelfs als medewerker niet aan de bak. Dus op naar plan B!

Plan B!
Probeer een functie te vinden waar werkzaamheden in voor komen of waar je bepaalde competenties kan ontwikkelen die iets met je toekomstige baan te maken hebben. De kunst is om zoveel mogelijk verschillende vacatures te lezen want een functietitel kan door bedrijven op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Ik las bijvoorbeeld een keer een communicatiemedewerker vacature, echter waren ze op zoek naar een secretaresse! Dus zo zie je maar, nooit ergens vanuit gaan op eerste gezicht.

Als je echt geen baan kan vinden, dan kan het lonen om op zoek te gaan naar een werkervaringsplek. Je ‘werkt’ dan ergens maar krijgt een soort stagevergoeding. Dit kan wel ideaal zijn om ervaring in de juiste richting op te doen. Tja soms moet je in jezelf investeren om er later beter uit te komen. Maar goed, het kan ook zijn dat je niet voor (bijna) nop wilt werken.. Onthoud dan dat je in (bijna) elke baan wel dingen leert die ooit van pas kunnen komen 😉
Succes!

En dan.. aan de slag Zoektocht naar ideale baan

Geen werkervaring? Ga stage lopen!

Published by:

Je hoort het steeds vaker. Afgestudeerden die geen baan kunnen vinden in de richting die ze ambiëren. Reden: ze hebben te weinig werkervaring. Maar hoe kom je aan meer werkervaring?

Werkervaringsplek
Afgelopen jaren lijkt het wel een trend te worden. Bedrijven die werkervaringsplekken aanbieden. Wat houdt dit in? De reeds afgestudeerde kan een half jaar meedraaien onder de mom van ‘stage’, waarvoor zij een stagevergoeding ontvangen.

Deze manier van ervaring op doen is alleen weggelegd voor diegenen die de rest van de week genoeg verdienen met hun bijbaan. Of gesponsord kunnen worden door hun ouders. Want tja.. Je ontvangt geen studiefinanciering meer en de rekeningen moeten wel betaald worden. Maar goed. Dit is wel een manier om ervaring op te doen die je zo hard nodig hebt.. Toch?

Stageovereenkomst
Vergeet niet dat een stageovereenkomst eigenlijk alleen mag als je daadwerkelijk aangesloten bent bij een instelling. En als je dit niet bent waarschijnlijk ook niet verzekerd bent op je ‘stage’.

De weg naar een vast contract is lang
Voor een bedrijf zitten hier ook voordelen aan. Je bent een goedkope kracht. En als ze je willen houden, kan het bedrijf je nog 3 bepaalde tijd contracten aanbieden. Wat betekent dat je 1 periode extra werkt, omdat stage niet gezien wordt als werk.

In de media lees je meerdere voors en tegens. En naar mijn mening hebben de ‘tegens’ zeker een punt. Echter, zolang bedrijven starters geen kans willen/kunnen geven. Zal deze groep toch (onbetaald) ervaring op moeten doen. Dus lang leve de werkervaringsplek die dit mogelijk maakt!! Of toch niet..

Zoektocht naar ideale baan

Op zoek naar je eerste baan?

Published by:

Gefeliciteerd! Je bent afgestudeerd!!
Nu kan je op zoek naar je droombaan. Belangrijk is om te weten wat je wilt en waar je dit wilt doen.

Wil je iets dat aansluit bij de studie of wil je een andere kant op. Als je weet wat voor soort functie je wilt, is het belangrijk na te gaan wat je belangrijk vindt bij een werkgever. Ga je voor formeel of informeel, een grote of kleine organisatie, veel vrijheid of een strikt takenpakket. En zeker niet onbelangrijk; je toekomstige collega’s! Want als je full time gaat werken zie je je collega’s vaker dan je vrienden. Dit betekent niet dat je gelijk vrienden met ze hoeft te worden, maar wel dat je met ze kan opschieten.

Zodra je weet waar je naar op zoek bent, kan je makkelijker zoeken. En als je iets tegenkomt wat je leuk lijkt, dan ga je solliciteren. Maar let op! Jij bent vast niet de enige die juist die baan wilt. Hoe zorg je ervoor dat jouw brief opvalt tussen de rest, want bedrijven krijgen tegenwoordig wel 100 sollicitatiebrieven binnen en door velen word je brief alleen even snel gescand. Stuur dus geen standaard brief of dezelfde brief naar meerdere bedrijven. Dit valt op, al denk je misschien van niet. Lees ook mijn Tips voor Starters.

Een bedrijf wilt weten waarom je bij hen wilt werken en niet alleen wat jouw capaciteiten zijn. (Her)Schrijf elke sollicitatie dus speciaal voor de functie waar je op solliciteert. Want soms is een sterke motivatie belangrijker dan je CV.

En wees niet getreurd als je niks hoort. Dit gebeurt helaas erg vaak. Hetzelfde geldt voor een standaard afwijzing à la ‘er zijn andere kandidaten die beter aansluiten bij het profiel’. Gewoon blijven zoeken en solliciteren, op een gegeven moment schiet je wel raak.

Succes!

Zoektocht naar ideale baan

Ik wens, ik wens… een nieuwe baan

Gallery Published by:

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Heb jij een baan? Misschien is jouw goede voornemen om op zoek te gaan naar een nieuwe. Heb je geen baan? Dan is jouw 2014 wens vast het vinden van werk.

Sommige mensen gooien het zoeken van een baan over één boeg. Want ja, een baan is een baan en er moet gewoon geld verdiend worden. Prima als dat je instelling is, maar voor genoeg anderen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Een starter of iemand die geen baan heeft, gaat in eerste instantie opzoek naar een baan die ze ambiëren. In deze tijden is dat vaak erg lastig, dus wijken ze uit naar banen die in het verlengde liggen of waar ze in ieder geval dingen kunnen leren die in de toekomst van pas komen. Deze groep moet vaak iets breder zoeken omdat het spaargeld opraakt en de rekeningen betaald moeten worden. Gelukkig valt in elke baan wel iets te leren, zodat je een stapje in de goede richting kan zetten.

Een young professional valt momenteel vaak tussen wal en schip. Teveel ervaring (oftewel te duur) voor een startersfunctie. En te weinig ervaring voor de overige functies. Als deze persoon op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Dan wordt de zoektocht specifieker en dus moeilijker. Je weet beter wat je wilt en waar je dus naar op zoek moet gaan. Maar wat als dit niet te vinden is? Belangrijk is dat je de tijd neemt. Ga bewust te werk en maak geen impulsieve beslissingen. Zelfs al ben je uitgekeken op je huidige baan, dan is het niet altijd handig om horizontaal over te springen. Zorg altijd dat je je uiteindelijke doel voor ogen houdt en dat je volgende baan je hier een stap dichterbij brengt. De functie in de ene branche is dezelfde functie (more or less) in de andere branche. En je wilt graag meer ervaring op doen in je functie om vervolgens door te groeien.

Ik hoor steeds vaker om mij heen dat men maanden op zoek is. 15 of meer sollicitatiebrieven versturen, waar maar 3 kennismakingsgesprekken uit voort komen. Dit is meer regel dan uitzondering. Natuurlijk verschilt dit per branche en functie. Maar het is gewoon een zware tijd. Daarom is het erg belangrijk om je focus te houden op je uiteindelijke droombaan.

Een nieuwe baan vinden kan best frustrerend zijn. Maar wat doe je eraan? Gewoon doorzetten en blijven solliciteren. Zorg dat mensen in je netwerk weten dan je op zoek bent. En heel handig.. Gebruik social media!

Vroeg of laat komt de baan die jij ambieert wel op je pad!

En dan.. aan de slag Zoektocht naar ideale baan

Wie waagt, die wint.

Published by:

Het spreekwoord is eigenlijk “Wie niet waagt, die niet wint”. Ze zeggen ook weleens “You win Some, You lose Some”. Hoe je het ook went of keert, als je iets wilt bereiken zul je risico’s moeten durven nemen.

Stel je hebt een leuke baan, maar toch mis je iets. Het kan zijn dat je je passie er niet in kwijt kan. Of je vind de branche waar je in werkt niet zo boeiend, Je collega’s niet zo gezellig, of je wilt eigenlijk niet voor en baas werken. In welke situatie je ook zit, verandering aanbrengen in je (werk)leven doe je helemaal zelf. Het komt niet aanwaaien en je moet soms risico’s durven nemen om te bereiken wat je wilt.

De mensen die het ver schoppen zijn vaak diegenen die al vroeg beginnen met ‘iets voor zichzelf’. Wat deze personen vaak kenmerkt is hun lef om risico’s te nemen en te doen wat ze leuk vinden. Want als je niet heel je hart en ziel erin kan steken, dan zul je nooit 24/7 je volle 200% kunnen geven. En dan zal hoogst waarschijnlijk het grote succes uitblijven.

Als je nu denkt ‘dat gaat mij dus nooit lukken’. Don’t worry! Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Lukt het je niet gelijk om je droombaan te vinden, bedenk dan voor jezelf welke stappen je kan ondernemen om daar uiteindelijk te komen. Dit kan verschillen van ervaring opdoen in de branche tot een stapje terug doen om toch bezig te zijn je CV op te bouwen. Een stap terug kan er soms voor zorgen dat je daarna weer twee stappen vooruit kan.

Toen ik afstudeerde begon de crisis en kon ik helaas niet aan de slag in de marketing communicatie. Aangezien ik de media erg dynamische vind, besloot ik om ervaring op te doen in deze branche. Gelukkig kon ik snel aan de slag bij STER (van Loekie de Leeuw! Je weet wel, de reclames van vroeger op de publieke omroepen). Ik heb hier veel geleerd en mensen leren kennen. Dus toen mij een baan werd aangeboden in de toeristische sector, maar wel in de marketing communicatie, greep ik deze kans met beide handen aan. Het risico zat er voor mij in dat dit een tijdelijke baan was. Maar goed, op mijn CV had ik nu een mediabedrijf staan, en als ik daarnaast nog Marcom erop kon krijgen dan zou dat, dacht ik, mijn kansen alleen maar vergroten!

Veel geleerd, veel verantwoordelijkheden gedragen. Maar helaas, na deze leerzame periode was de crisis nog in volle gang. Ik zag dat ze bij National Geographic Channel een commercieel binnendienst medewerker zochten, en dit lag al iets meer in de richting van marcom. De periode om te reageren was net verlopen, maar toch een brief gestuurd. Ik kreeg reactie terug dat de functie vervuld was, maar dat ze iemand zochten op de sales planning/traffic. Door de ontwikkelingen die daar te gebeuren stonden wou ik daar graag deel van uitmaken en mijn bijdrage leveren. Ik heb weer veel geleerd. Van projectmanagement tot leiding geven. Dus wie weet ben ik over enige tijd wel interressant genoeg om die welbegeerde marcom functie te vervullen 😉