Category Archives: Stage & Afstuderen

En dan.. aan de slag Stage & Afstuderen

Stage lopen? Ga naar Curaçao!

Published by:

JAAAAAA!!! Eindelijk stage lopen. Even niet in de collegebanken zitten. Maar uhm.. wel van 9 to 6 aan de slag..

Toen ik de keuze ging maken voor mijn 3de jaars stage, was het enige wat ik wou.. Stage lopen op Curaçao!
Een buitenland ervaring vind ik erg belangrijk. Helemaal als je graag in een internationaal bedrijf wilt werken. Ik stuurde mijn sollicitatiebrief (zoals we geleerd hadden in de Assessment Solliciteren) naar Stichting Media Support Antillen en binnen een week had ik die stageplek te pakken! Dat Assessment heeft dus wel nut gehad.

Al snel volgden 3 studiegenootjes en zo gingen wij op zoek naar woonruimte voor een half jaar. Via room4rent kwamen wij bij een studentenhuis aan de Bonito straat vlakbij Mambo beach. Laat je niet afleiden door de sobere website, want ik kan je verzekeren je gaat daar de tijd van je leven hebben! Wij zaten met 30 studenten verdeeld over 2 huizen, een groot dakterras, een terras aan de zee, elke avond op stap, en ga zo maar door.

TV productie
Mijn eerste maand was best zwaar. Ik draaide mee in de productie van het TV-programma XpEdition Paradise en het waren hele lange dagen. Van 7.00 tot een uur of 22.00. Al mijn huisgenoten gingen lekker op stap, naar het strand, en ik.. ik ging stage lopen. Maar ik heb zoveel geleerd en zo’n leuke tijd gehad met de crew en kandidaten. Toen de productie was afgelopen ben ik 2 weken vrij geweest! Gelukkig had ik 1 huisgenoot die daar rechten studeerde (2 avonden in de week!), dus samen gingen we elke dag naar het strand!

Magazine
Na mijn heerlijke vakantie, zijn we aan de slag gegaan om het gelijknamige magazine zelfstandig in de markt te zetten. Ik liep elke dag met mijn baas mee, waardoor ik alle facetten heb meegekregen. Thema verzinnen nieuwe editie, interviews regelen en afnemen, artikelen schrijven, acquisitie, advertenties vormgeven. Mijn laatste 3 maanden was ik verantwoordelijk voor de eindredactie en de opmaak van het gehele magazine. En ook hebben wij de oplage en de distributiepunten verdubbeld in 4 maanden.

Alles loopt ten eind
Ik vond het heel jammer toen mijn stage voorbij was. Want het was een hele gave baan geweest. Ik ben een jaar later nog door mijn (stage)baas benaderd om het Magazine op Bonaire op te zetten. Hier heb ik voor bedankt, want de salarissen liggen daar zo laag. Maar dit geeft wel aan hoe belangrijk je contacten zijn. Ik heb hem ook vaak als referentie opgegeven en dat heeft me mooie dingen gebracht. En daarom kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk je (goede) contacten zijn.

Stage & Afstuderen

Stage lopen?

Published by:

Stage.. Afstuderen..? Pff liever lui dan moe..
Je wilt wel wat leren, graag zelfs, maar teveel van je tijd moet het niet innemen. Het studentenleven staat namelijk op nummer 1! Maar vergeet niet dat de keuzes die je nu maakt invloed hebben op je toekomstige carrière. En heel belangrijk, een stagebegeleider die tevreden over je is, kan nét die referentie zijn die je hard nodig hebt zodra je op zoek gaat naar je eerste baan. Of misschien zelfs al om kans te maken op die ene begeerde afstudeerplek.

Mijn stage
Toen ik de keuze ging maken voor mijn 3de jaars stage, was het enige wat ik wou.. Stage lopen op Curaçao!
Een buitenland ervaring vind ik erg belangrijk. Helemaal als je graag in een internationaal bedrijf wilt werken. Ik stuurde mijn sollicitatiebrief (zoals we geleerd hadden in de Assessment Solliciteren) naar Stichting Media Support Antillen en binnen een week had ik die stageplek te pakken! Al snel volgden 3 studiegenootjes en zo gingen wij op zoek naar woonruimte voor een half jaar. Via room4rent kwamen wij bij een studentenhuis aan de Bonito straat. Laat je niet afleiden door de sobere website, want ik kan je verzekeren je gaat daar de tijd van je leven hebben! Wij zaten met 30 studenten verdeeld over 2 huizen, een groot dakterras, een terras aan de zee, elke avond op stap, en ga zo maar door. Meer weten over mijn stage of mijn afstuderen?

 

Stage & Afstuderen

Afstuderen; De laatste loodjes

Published by:

Vroeger zeiden mijn ouders altijd ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’. Echter had ik daar als kind zijnde geen enkel probleem mee. Alles was leuk, want je deed (op een aantal dingen na) waar je zin in had. Vanuit school lekker buiten spelen, naar sport of muziekles. Allemaal leuke dingen en die zag je dan ook niet als verplichting .

Zodra je naar de middelbare school gaat wordt het al anders. Na school moet je thuiskomen om huiswerk te maken. En als ik een proefwerk had werd ik door mijn moeder overhoort. Wat telde ik toen altijd af naar de vakanties! En ja, de laatste dagen voor de vakantie waren het zwaarst.

Tijdens mijn studie had uitkijken naar de vakanties weinig zin, want na zowel de herfst-, kerst- als voorjaarsvakantie waren de tentamen periodes. Een aantal weken werd je hiervoor ‘klaar gestoomd’ en na het blokken voor, en maken van je tentamens was je ‘gaar gestoomd’. Ja die laatste dagen voor de tentamens waren het zwaarst! Wat was ik blij als de (niet verplichte) colleges weer begonnen.. Tijd om op adem te komen.

Afstuderen
Maar al deze ervaringen waren niks in vergelijking met de afstudeerstress!! Deadline onderzoeksvraag, deadline plan van aanpak, deadline literatuurstudie, deadline onderzoek uitvoeren.. Deadlines, deadlines en nog eens deadlines. Bijschaven, herschrijven, concretiseren.. En dan alleen nog puntjes op de i. Maar ohh wat ben je dan al gesloopt!

Één van de kernwoorden in deze periode is doorzettingsvermogen! Want tegenslag zul je zeker tegen komen. Belangrijk is hoe je hiermee omgaat. Ga je bij de pakken neerzitten, of schaaf je je plan bij en knal je door! Heb je je volle 200% gegeven dan wordt dit beloond met je scriptie cijfer en de positieve instelling van je externe deskundige en je begeleider tijdens je eindgesprek. En misschien houd je er zelfs een baan aan over 😉 Succes!

Stage & Afstuderen

Respondenten nodig voor je scriptie?

Published by:

Het is weer zover. PVA, onderzoek en adviesrapport. Oftewel je scriptie schrijven!!

Met frisse moed ben je begonnen aan je afstudeerperiode. Je hebt een leuke opdrachtgever gevonden, je collega’s zijn gezellig en je mag 1 dag in de week thuis aan je scriptie werken. Het kan niet beter! Maar dan..

Je plan van aanpak komt niet gelijk door de keuring. Je onderzoeksvraag dekt de lading niet. En je plan om kwalitatief onderzoek uit te voeren zodat je onder een kwantitatief onderzoek uitkomt krijgt ook geen Go. Jaja, je kan het slecht treffen. De oorzaak kan aan jezelf liggen. Aan je praktijkbegeleider die niet helemaal in de gaten had dat je een afstudeerder bent en geen meewerk stagiaire. Of misschien ligt het toch aan je begeleider; docent Onderzoeksmethodiek?

Wat de reden ook is, je moet doorgaan. Flexibel zijn en doorzettingsvermogen hebben zijn dan ook belangrijke keywords.

Tip om respondenten te werven
Ik zie op Twitter vele tweets voorbij komen van afstudeerders die op zoek zijn naar respondenten. Als je op zoek bent naar een brede doelgroep dan kan dit inderdaad een goed kanaal zijn. Echter voor een gesegmenteerde doelgroep kan het effectiever zijn om Linkedin in te zetten. Sluit je aan bij relevante Groups en post hier je oproep. Tevens kan dit netwerk handig zijn als je contacten zoekt voor je kwalitatieve onderzoek zoals diepte interviews. Succes!

En dan.. aan de slag Stage & Afstuderen Zoektocht naar ideale baan

My way..

Published by:


To the Top?!

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe andere starters carrière proberen te maken? En of zij tegen dezelfde moeilijke keuzes aanlopen als jij?

Je hebt het met je vrienden vast wel over werk. En misschien ben jij er ook al achter dat er een verschil is tussen starters die willen werken in de richting waarin ze zijn afgestudeerd. En starters die carrière willen maken. Als je carrière wilt maken, kom je voor een hoop keuzes te staan. Deze keuzes kunnen een tijdje op zich laten wachten. Of misschien moet jij je eerste keuze al maken in de eerste paar maanden van je loopbaan. Het maakt niet uit wanneer je een keuze moet maken, het blijft gewoon lastig.