Category Archives: En dan.. aan de slag

En dan.. aan de slag Stage & Afstuderen

Stage lopen? Ga naar Curaçao!

Published by:

JAAAAAA!!! Eindelijk stage lopen. Even niet in de collegebanken zitten. Maar uhm.. wel van 9 to 6 aan de slag..

Toen ik de keuze ging maken voor mijn 3de jaars stage, was het enige wat ik wou.. Stage lopen op Curaçao!
Een buitenland ervaring vind ik erg belangrijk. Helemaal als je graag in een internationaal bedrijf wilt werken. Ik stuurde mijn sollicitatiebrief (zoals we geleerd hadden in de Assessment Solliciteren) naar Stichting Media Support Antillen en binnen een week had ik die stageplek te pakken! Dat Assessment heeft dus wel nut gehad.

Al snel volgden 3 studiegenootjes en zo gingen wij op zoek naar woonruimte voor een half jaar. Via room4rent kwamen wij bij een studentenhuis aan de Bonito straat vlakbij Mambo beach. Laat je niet afleiden door de sobere website, want ik kan je verzekeren je gaat daar de tijd van je leven hebben! Wij zaten met 30 studenten verdeeld over 2 huizen, een groot dakterras, een terras aan de zee, elke avond op stap, en ga zo maar door.

TV productie
Mijn eerste maand was best zwaar. Ik draaide mee in de productie van het TV-programma XpEdition Paradise en het waren hele lange dagen. Van 7.00 tot een uur of 22.00. Al mijn huisgenoten gingen lekker op stap, naar het strand, en ik.. ik ging stage lopen. Maar ik heb zoveel geleerd en zo’n leuke tijd gehad met de crew en kandidaten. Toen de productie was afgelopen ben ik 2 weken vrij geweest! Gelukkig had ik 1 huisgenoot die daar rechten studeerde (2 avonden in de week!), dus samen gingen we elke dag naar het strand!

Magazine
Na mijn heerlijke vakantie, zijn we aan de slag gegaan om het gelijknamige magazine zelfstandig in de markt te zetten. Ik liep elke dag met mijn baas mee, waardoor ik alle facetten heb meegekregen. Thema verzinnen nieuwe editie, interviews regelen en afnemen, artikelen schrijven, acquisitie, advertenties vormgeven. Mijn laatste 3 maanden was ik verantwoordelijk voor de eindredactie en de opmaak van het gehele magazine. En ook hebben wij de oplage en de distributiepunten verdubbeld in 4 maanden.

Alles loopt ten eind
Ik vond het heel jammer toen mijn stage voorbij was. Want het was een hele gave baan geweest. Ik ben een jaar later nog door mijn (stage)baas benaderd om het Magazine op Bonaire op te zetten. Hier heb ik voor bedankt, want de salarissen liggen daar zo laag. Maar dit geeft wel aan hoe belangrijk je contacten zijn. Ik heb hem ook vaak als referentie opgegeven en dat heeft me mooie dingen gebracht. En daarom kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk je (goede) contacten zijn.

En dan.. aan de slag Zoektocht naar ideale baan

Droombaan binnen handbereik

Published by:

Hoe bereik je je droombaan? Of beter gezegd hoe ziet je droombaan eruit ?

De kans is groot dat je dit als starter nog niet weet. Je wilt iets in bijvoorbeeld de marketing, maar welke richting je leuk vindt moet je waarschijnlijk nog ondervinden. En dit doe je door aan de slag te gaan! Tijdens je baan kom je erachter welke aspecten je aanspreken en, net zo belangrijk, welke niet!

Ook is het van belang om te weten waar je sterke en zwakke punten liggen. Zelfreflectie kan hier bij helpen. Zorg dat je sterke punten dat ook blijven. En dat je je zwakke punten ziet als ontwikkelingspunten. Ook als je ergens op sollicitatiegesprek gaat, wordt er naar je zwakke punten gevraagd. Vergeet dan niet te benoemen hoe je met je ‘ontwikkelingspunten’ omgaat.

Maar goed, de kans is klein dat je als starter gelijk je droombaan te pakken krijgt. Dus welke weg bewandel je dan? Toen ik nog studeerde zou ik geantwoord hebben dat je als als HBO-er Communicatie start als junior Communicatie adviseur. Toen ik aan het afstuderen was kwam ik erachter dat je eerste baan waarschijnlijk meer een functie zou worden als communicatie medewerker of marketing medewerker. Maar toen ik eenmaal afgestudeerd was, kwam je zonder ervaring, zelfs als medewerker niet aan de bak. Dus op naar plan B!

Plan B!
Probeer een functie te vinden waar werkzaamheden in voor komen of waar je bepaalde competenties kan ontwikkelen die iets met je toekomstige baan te maken hebben. De kunst is om zoveel mogelijk verschillende vacatures te lezen want een functietitel kan door bedrijven op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Ik las bijvoorbeeld een keer een communicatiemedewerker vacature, echter waren ze op zoek naar een secretaresse! Dus zo zie je maar, nooit ergens vanuit gaan op eerste gezicht.

Als je echt geen baan kan vinden, dan kan het lonen om op zoek te gaan naar een werkervaringsplek. Je ‘werkt’ dan ergens maar krijgt een soort stagevergoeding. Dit kan wel ideaal zijn om ervaring in de juiste richting op te doen. Tja soms moet je in jezelf investeren om er later beter uit te komen. Maar goed, het kan ook zijn dat je niet voor (bijna) nop wilt werken.. Onthoud dan dat je in (bijna) elke baan wel dingen leert die ooit van pas kunnen komen 😉
Succes!

En dan.. aan de slag Zoektocht naar ideale baan

Geen werkervaring? Ga stage lopen!

Published by:

Je hoort het steeds vaker. Afgestudeerden die geen baan kunnen vinden in de richting die ze ambiëren. Reden: ze hebben te weinig werkervaring. Maar hoe kom je aan meer werkervaring?

Werkervaringsplek
Afgelopen jaren lijkt het wel een trend te worden. Bedrijven die werkervaringsplekken aanbieden. Wat houdt dit in? De reeds afgestudeerde kan een half jaar meedraaien onder de mom van ‘stage’, waarvoor zij een stagevergoeding ontvangen.

Deze manier van ervaring op doen is alleen weggelegd voor diegenen die de rest van de week genoeg verdienen met hun bijbaan. Of gesponsord kunnen worden door hun ouders. Want tja.. Je ontvangt geen studiefinanciering meer en de rekeningen moeten wel betaald worden. Maar goed. Dit is wel een manier om ervaring op te doen die je zo hard nodig hebt.. Toch?

Stageovereenkomst
Vergeet niet dat een stageovereenkomst eigenlijk alleen mag als je daadwerkelijk aangesloten bent bij een instelling. En als je dit niet bent waarschijnlijk ook niet verzekerd bent op je ‘stage’.

De weg naar een vast contract is lang
Voor een bedrijf zitten hier ook voordelen aan. Je bent een goedkope kracht. En als ze je willen houden, kan het bedrijf je nog 3 bepaalde tijd contracten aanbieden. Wat betekent dat je 1 periode extra werkt, omdat stage niet gezien wordt als werk.

In de media lees je meerdere voors en tegens. En naar mijn mening hebben de ‘tegens’ zeker een punt. Echter, zolang bedrijven starters geen kans willen/kunnen geven. Zal deze groep toch (onbetaald) ervaring op moeten doen. Dus lang leve de werkervaringsplek die dit mogelijk maakt!! Of toch niet..

En dan.. aan de slag

Gewoon doen!

Published by:

Een paar weken geleden werd ik via LinkedIn benaderd om deel te nemen aan een focus groep. Ik was best verbaasd want ik had niet verwacht dat iemand mij daarvoor zou vragen (wat voor ervaring heb ik nou), en helemaal niet toen ik las dat het ging om het onderwerp ‘wanneer ben je een excellente communicatie professional?’ Ik ben toch nog lang geen professional, en al ben ik 6 jaar geleden afgestudeerd, ik heb mij niet alleen maar met communicatie bezig gehouden.

Aan de andere kant voelde ik me ook wel weer vereerd, want blijkbaar is mijn LinkedIn profiel best interessant. En mijn profiel, is toch echt wie ik ben en wat mijn achtergrond/ervaring is. Ik lees mijn profiel nog even door, en het is toch alles wat ik heb gedaan. Waarom voelt het dan alsof het nog niet genoeg is? Het altijd maar meer en beter willen is iets dat in mij zit, wat veel onrust geeft, maar ook veel energie.

Terug naar de focus groep :D. Toch even aan mijn vrienden voorgelegd of ik hier wel of niet aan zou deelnemen. En zij vonden het juist echt iets voor mij. Terwijl het mij vooral heel erg eng leek, want wat als er allemaal super ervaren, slimme mensen zaten, en ik totaal geen inbreng zou hebben? Dan zou ik ook voor paal staan. Het leek me wel erg leuk en interessant. Gewoon doen dus, was de conclusie!

just do itAfgelopen week was het zo ver. Op naar Seats2meet in Beurs van Berlage. Heel de ochtend al een beetje zenuwachtig, maar toen ik aankwam was het gelijk weg. Wat is Seat2meet een leuk concept zeg! De 2 organisatoren waren ook heel erg aardig, en ik nam plaats met een lekker bakje koffie. Toen kwam de eerste andere deelnemer binnen. Een man halverwege de 40. Ojee ging er door mijn hoofd. Vervolgens een andere man van ook die leeftijd. Nou dat wordt mijn mond houden… De rest die volgde was jonger en uiteindelijk waren we met een hele diverse groep, waar ik me gelijk op mijn gemak voelde. Ik ga er niet op in wat er besproken is. Maar kan je wel vertellen dat ik nieuwe inzichten gekregen heb op het ‘vak’ communicatie. En dat mensen die zeer ervaren zijn in jouw werkveld niet ‘eng’ zijn maar vaak gewoon erg inspirerend!

Uit deze ervaring blijkt wel weer… Alles doen wat je leuk en interessant lijkt, want vaak pakt het erg goed voor je uit. En houd je er nog interessante contacten aan over ook 😉

En dan.. aan de slag

Voor mezelf of voor een baas?

Published by:

Als klein meisje op de kleuterschool wilde ik huisvrouw worden. Later veranderde dit o.a. naar astronaut, rechercheur, rechter, dolfijnen trainer, zangeres en natuurlijk beroemd. Tijdens mijn diverse bijbaantjes en stages, kwam ik tot de conclusie dat ik werken erg leuk vind maar het mij veel leuker lijkt om eigen baas te zijn. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken voor een werkgever, want je moet wel (is mijn mening) praktijkervaring opdoen voor je gaat nadenken of je voor jezelf gaat beginnen. Het zo gezegde vlieguren draaien. Of dit echt nodig is zal de tijd mij leren 😉

Inmiddels een aantal banen verder, komt steeds weer terug dat ik graag inspraak heb in de bedrijfsvoering. Ja, je hebt je zeggenschap op jouw domein en afdeling. Maar een bedrijf bestaat niet uit alleen jouw eilandje. Het totaal proces moet efficiënt functioneren. Op één wiel kan je toch ook niet rijden? Je ziet mogelijke verbeterpunten, maar het is niet echt jouw rol om hier iets aan te doen. Nu kan je bij de pakken neer gaan zitten, of juist kijken en proberen om jou input en ideeën subtiel te opperen. Het zal je nog verbazen dat als je proactief bent, er soms best naar je geluisterd wordt.

Al een aantal jaar speel ik met de gedachten om voor mezelf te beginnen. Ondernemer, net als mijn vader, zou het ondernemen dan toch met de paplepel erin gegoten worden? Afgelopen jaren heb ik een beetje gefreelanced. En dit is mij (en de opdrachtgevers) goed bevallen. Maar hoe ga ik dit nu aanpakken en wat wil ik precies? Ga ik serieus freelancen met een VAR-verklaring? Start ik een eenmanszaak? Start ik een VOF samen met mijn vriend die o.a. vormgever is, zodat we meerdere diensten kunnen aanbieden? Ga ik dit part-time naast mijn baan doen of fulltime? Of wil ik eigenlijk geen risico’s lopen, en blijf ik voor altijd bij een werkgever?

Gelukkig kunnen we niet in de toekomst kijken, want dat zou ook zo saai worden. Maar ik denk dat er in onze generatie steeds meer combi-droombanen ontstaan. Er is zoveel wat ons leuk lijkt en we willen alles doen. Het liefst zelfs tegelijkertijd. En waarom zou dit ook niet kunnen? Wij zijn de multitask-generatie. Maybe we CAN do it all!